Фітофтороз картоплі та томатів

  • 494

Одне з найпоширеніших і небезпечних грибкових захворювань, що вражає пасльонові рослини: картоплю, томати, баклажани, перець, суницю.

 На листі хворої рослини з'являються коричневі або сіруваті плями неправильної форми, які через короткий проміжок часу поширюються на стебло і плоди. У вологу погоду плями можуть виглядати дещо інакше: навколо уражених ділянок з'являється білий пліснявий наліт. Проявлятися хвороба починає зазвичай з періоду цвітіння картоплі. Потім через -10 діб її можна спостерігати на томатах. Для виявлення перших ознак захворювання варто розсувати бадилля й ретельно оглядати нижні листки, які прилягають до грунту або розташовані близько до поверхні. Слід зазначити, що у фітофтори немає чітко вираженого "календаря", хвороба може вражати рослини кілька разів на рік в різний час. Фактори , які сприяють її появі - підвищений рівень вологості( понад 75%), часті і затяжні дощі, середня температура 13-20*С, мінімальна – більше 10*С, максимальна –нижче 25*С або  коливання температури (завдяки яким з'являється рясна роса і ранкові тумани). На даний час вдень температури сягають позначки більші 30*С, а тому стримують на певний період враження рослин. Як тільки на декілька днів максимальна температура буде 25*С і нижче - чекайте фітофтору. За сприятливих умов захворювання може цілком вразити рослину всього за 2-3 дні. Якщо в цей момент поширення хвороби не зупинити, то одна рослина здатна за 1-2 тижні заразити всі інші рослини на ділянці, а ще через пару тижнів цілком згубити весь урожай.  Рекомендується обробляти  рослини проти фітофтори три-чотири рази. Інтервал між обробками 10-14 днів. Якщо строки обробки проти колорадського жука і фітофторозу збігаються тоді посадки обробляють сумішшю інсектициду та фунгіциду.Томати слід розпочинати обробляти через 12-14 днів після висадки розсади. Найефективніші препарати проти фітофторозу : Інфініто 61SC, Квадріс Топ 325, Консенто 450 SC, Ревус Топ 500SC, Ридоміл ГОЛД МЦ 68 WG та інші згідно «ПЕРЕЛІКУ пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ще одна порада – кожного разу обов’язково використовуйте інший препарат, таким чином міняючи діючі речовини та варіюючи вплив на збудника хвороби.

Гарних врожаїв!

 

 

Інф.: ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

 

Фото без опису