АМУ: законопроект 2668 має на меті послабити голос громад у діалозі з владою та суперечить європейському досвіду

  • 319

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування планує 25 січня розглянути проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» №2668 від 23.12.2019. 

Асоціація міст України у минулому році вже надала висновок, в якому відмітила негативні положення законопроекту та закликала народних депутатів його не підтримувати. 

Окрім того, варто відзначити, що європейський досвід асоціацій органів місцевого самоврядування базується на інших принципах, аніж пропонується прийняти законопроектом №2668. Адже один з головних принципів діяльності асоціацій місцевого самоврядування - це консолідація всіх органів місцевого самоврядування задля забезпечення єдиного та потужного голосу місцевого самоврядування перед державними органами. Саме це і є ознакою того, що в країні розвивається демократія і є розуміння значення ролі консолідованого представництва місцевого самоврядування, яке у такому разі ефективніше адвокатує свої інтереси. 

 

?Глибока та прихована мета законопроекту №2668 - це створення законодавчих умов для послаблення голосу місцевого самоврядування у відстоюванні своїх інтересів та права місцевого самоврядування бути рівним партнером у перемовинах з державою.

 

На жаль, країна вже має приклади використання органами державної влади ситуації, за якої жорстка позиція однієї асоціації не була підтримана іншою, і це негативно вплинуло на місцеве самоврядування. Йдеться про питання системи місцевих виборів, державного нагляду, місцевих бюджетів. 

АМУ вчергове наголошує, що існуючий поділ на види асоціацій за членами, які представляють відповідні територіальні рівні, відповідає духу Європейської хартії місцевого самоврядування та європейській практиці функціонування асоціацій. Закладені в Хартії ідеї полягають у концентруванні членства органів місцевого самоврядування одного рівня у відповідній асоціації або об'єднання в одній асоціації органів місцевого самоврядування різних рівнів. І саме посилення  ролі статусу асоціації надає інструменти для кращого її функціонування та захисту інтересів місцевого самоврядування.