Вогонь скорботи в серці на віки…

  • 1008

Голод…  Це страшне слово повертає нас у далекі 1932-1933 роки. Наша громада, у смутку і скорботі, доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

Наслідки Голодомору для України були катастрофічними. У кількісному плані. Їх на сьогоднішній день встановити непросто. За даними істориків-демографів, які спираються на матеріали переписів 1926, 1937 та 1939років, кількість померлих становить від 5 до 10 мільйонів.

Масштабний голод в Україні почався наприкінці 1932 року, діставши свого апогею наприкінці 33-го.  В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, майже 25 тисяч – щодня…

Томашівська територіальна громада має теж свої трагічні цифри тих жорстоких днів …

Конопельки та Соснівка -  невідомо, але встановлено прізвище  5 дітей

Деминівка – 7 осіб,

Юрівка – 10 осіб,

Вишня – 20 осіб,     

Вільне –  40 осіб,     

Дорогинка – 42 особи,   

Томашівка та Ярощівка – 72 особи,

Василівка та Великі Гуляки – 79 осіб,   

Федорівка – 110 осіб,

Кощіївка – 110 осіб,

Кончаки та Дідівщина 117 осіб,  

Пришивальня – понад 300 осіб.

 Наше головне завдання - ніколи не забути і нізащо не допустити повтору катастрофи, повтору знущання над українським народом. І сьогодні, дякувати Богу і натрудженим рукам ми маємо святий хліб щодня, адже без цього скарбу ніхто не сідає до столу.

Нехай кожен із нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню як частинки вічного. А світло цих свічок хай буде нашою даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті. Тож сподіваюся, що кожен з вас стане учасником Всеукраїнської акції «Запали свічку», яка пройде в Україні 27 листопада о 16.00, поставивши запалену свічку на вікно у своїй оселі. Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі