Якість-важливий аспект високих врожаїв!

  • 398

Купуючи насіння або садивний матеріал, перше що потрібно врахувати, що офіційно насіння та садивний матеріал вводяться в обіг тільки після їх сертифікації (стаття 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Виробництвом  насіння та садивного матеріалу може займатись, лише суб’єкт насінництва та розсадництва, тобто даний суб’єкт  господарювання повинен бути включеним до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, який оновлюєть кожного року. Державний реєстр суб'єктів насінництва та розсадництва, розміщений на інформаційно-аналітичному порталі Міністерства аграрної політики та продовольства України за посиланням https://cutt.ly/JTmst13.

Але, незважаючи на все, досить часто зустрічаються випадки нарікань на неякісне насіння, а з проблемою низької схожості насіння зіштовхувався, мабуть, кожен.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що згідно статті 23 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, що може здійснюватися на вимогу споживача, або суб’єкта насінництва та розсадництва центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, тобто Держпродспоживслужбою.

Отже, якщо вже так сталося, що Ви придбали насіння сумнівної якості, то для вирішення спірних питань щодо посівних якостей придбаного насіння визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння Постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.2017р № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

Згідно цієї Постанови, фізична особа — підприємець  або юридична особа (далі — заявник) не пізніше 10 календарних днів, з дня придбання насіння чи садивного матеріалу, звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу.

У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, зазначені у додатках S, W, Z до ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) органу із сертифікації повідомляє заявнику та передає йому документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби заяву не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом).

Документи, що необхідно додати до заяви для отримання послуги:

  • Копія документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника
  • Копія сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, або сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу

Копії документів, що додаються до заяви, засвідчує орган з оцінки відповідності за місцем звернення заявника. Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу. Арбітражне визначення посівних якостей насіння проводиться за такими показниками: чистота; вміст домішок; схожість; життєздатність (тільки для насіння озимих культур, що висіваються у рік збирання врожаю); вміст склероціїв білої і сірої гнилей (у насіння соняшника).

Головне управління зобов’язане розглянути подану заяву і копії документів, що до неї додаються. Не пізніше наступного робочого дня прийняти рішення про відбір арбітражної проби та проведення арбітражного визначення. Після завершення арбітражного визначення (не пізніше ніж протягом наступного робочого дня) видати особисто або надіслати поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначити висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

Лише на основі цього документа можливе вирішення питання повернення коштів за продаж вам неякісного насіння або садивного матеріалу у відповідності до законодавства в судовому порядку.

Також, з’явиться можливість ініціювати питання позбавлення суб’єкта насінництва та розсадництва права займатися виробництвом, реалізацією, використанням насіння і садивного матеріалу шляхом виключення з Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва у разі встановлення факту систематичного грубого порушення ним законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст.12-2 ЗУ Закону України «Про насіння і садивний матеріал»).

Хотілося б зазначити, що строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, є необмеженим, на відміну від строку дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, що становить:

  • на насіння озимих культур, перевіреного за життєздатністю - до закінчення сівби в поточному році;
  • на насіння озимих та ярих зернових культур - 4 місяці;
  •  на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковані у герметичну тару - 24 місяці;
  • на насіння кукурудзи, протруєної та затареної - 1 рік;
  • на насіння соняшнику, протруєного та затареного - 8 місяців;
  • на насіння цукрових буряків - 6 місяців;
  • на насіння картоплі - 30 днів.

Пам’ятайте! У разі закінчення строку дії Сертифіката арбітражне визначення якості насіння та садивного матеріалу не проводиться.

У разі виникнення питань арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу звертайтеся до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області (м.Київ, вул.. Саперно-Слобідська,8).

 

Ірина Феоктістова головний спеціаліст

відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва                                                             

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області