Як правильно утилізувати насіння та садивний матеріал?

  • 340

Що робити суб’єкту господарювання, якщо насіння чи садивний матеріал втратили посівні або товарні якості та вилучені з обігу і не можуть використовуватись за призначенням? Це стосується, насамперед протруєного насіння та в значній мірі, ураженого грибковими хворобами, яке не можна використати для переробки як продукт харчування чи корм для тварин.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що у разі прийняття рішення про необхідність знищення насіння, власник цього насіння, щоб запобігти обігу фальсифікованого та контрафактного насіння, направляє заяву встановленої форми до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, з проханням направити посадову особу, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва для нагляду за знищенням, згідно наказу Мінагрополітики від 20.12.2018 № 613 «Порядок знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях».  

Насамперед, Ви повинні знати, що знищення насіння чи садивного матеріалу здійснюється, лише, під наглядом спеціалістів відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні територіальних органів Держпродспоживслужби, які зобов’язані контролювати питання щодо дотримання суб'єктом господарювання Порядку знищення насіння та садивного матеріалу.

Вимоги Порядку поширюються на всіх суб’єктів господарювання, які є власниками насіння та/або садивного матеріалу. Передбачені заходи здійснюються за рахунок власника насіння та/або садивного матеріалу.

Після отримання заяви від власника насіння, інспектор, детально вивчає документи подані до заяви, встановлює спосіб знищення (шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки ) та можливість самостійного знищення насіння та/або садивного матеріалу власником насіння за місцем його зберігання, або направлення його на знищення до підприємства, яке відповідає вимогам статті 19 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Далі, інспектор,у триденний строк, повідомляє про час та місце знищення,  місцеву державну адміністрацію або орган місцевого самоврядування, на території якої (якого) заплановано здійснення знищення насіння.

Інспектор, до знищення насіння, зобов’язаний:

    1. візуально оцінити стан насіння та/або садивного матеріалу, за яким ініційовано знищення;
    2. перевірити задокументовані показники та порівняти їх з інформацією, зазначеною у сертифікатах, що засвідчують сортові та посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу;
    3. при необхідності отримати додаткову інформацію про насіння та/або садивний матеріал, яке заплановано знищити;
    4.  провести відеофіксацію (фотофіксацію) знищення.

 За фактом знищення насіння інспектор територіального органу Держпродспоживслужби складає акт знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу:

  • для територіального органу Держпродспоживслужби;
  • власника насіння, що знищено;
  • підприємства, що здійснювало знищення (у разі залучення);
  • державної адміністрації або місцевого органу самоврядування.

До акта долучається копія заяви як невід’ємна його частина.

У разі необхідності кожна із сторін, відображена в акті про знищення, висловлює окрему думку щодо знищення, яка додається до акта про знищення.

Ірина Феоктістова- головний спеціаліст

відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва                                                            

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

 

Фото без опису