Шукаємо тих, хто бажає створити прийомну сім'ю, ДБСТ (дитячий будинок сімейного типу) і взяти на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

  • 1753

За умови втрати дитиною батьківського піклування служба у справах дітей та сім'ї Томашівської сільської ради вживає вичерпних заходів щодо влаштування дитини в сім'ю громадян України. Одними з сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є ПРИЙОМНА СІМ'Я та ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ.

ПРИЙОМНА СІМ'Я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ - окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Часто прийомну сім`ю плутають із сім`єю, в якій живуть усиновлені діти або діти, взяті під опіку. Насправді це зовсім інша форма сімейного устрою.

Наведемо основні особливості прийомних сімей:

• дитина в прийомній сім`ї зберігає статус сироти і користується відповідними пільгами (на відміну від усиновленої дитини);

• прийомні діти виховуються у прийомній сім'ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів;

• прийомні батьки і батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу отримують щомісячні виплати на утримання прийомних дітей;

• прийомні батьки і батьки-вихователі в обов'язковому порядку мають пройти відповідне навчання;

• прийомна сім`я за весь час свого існування супроводжується соціальними працівниками, які допомагають вирішувати психологічні та інші труднощі;

• відсутня «таємниця усиновлення», прийомні діти можуть вільно спілкуватися зі своїми біологічними батьками, якщо це не завдає шкоди;

• у разі відновлення батьківських прав біологічних батьків діти можуть бути вилучені з прийомної сім`ї або дитячих будинків сімейного типу.

Відповідно до Положень про прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, прийомними батьками/батьками-вихователями можуть бути: особи працездатного віку, що пояснюється в першу чергу захистом інтересів прийомної дитини/дитини-вихованця (слід враховувати, що дитина не повинна ще раз переживати втрату близьких людей); як пари, які перебувають у шлюбі, так і одинокі особи, які отримали згоду всіх повнолітніх членів сім’ї на влаштування прийомної дитини в сім’ю. Прийомні батьки/батьки-вихователі влаштовують дитину на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов (належного стану житлового приміщення, необхідної житлової площі, належного санітарного стану, наявності необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, наявності умов для проживання, виховання та розвитку дитини). Ще однією вимогою щодо кандидатів у прийомні батьки/батьки-вихователі є достатній рівень матеріального забезпечення, який встановлений законом для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

З боку держави на утримання кожної прийомної дитини/дитини-вихованця виплачується щомісячна державна соціальна допомога, яка становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, одному з прийомних батьків або батьків-вихователів - державна зарплата.

Період функціонування прийомної сім’ї зараховується до їх загального і безперервного трудового стажу.

Після збору та подачі всіх необхідних документів кандидати в прийомні батьки/батьки-вихователі проходять навчання на базі обласного центру соціальних служб. Найбільш сприятливий прогноз хорошого функціонування прийомної сім`ї буває у випадках, коли батьки беруть дитину, тому що хочуть її любити, піклуватися про неї, дати їй сім`ю, підготувати її до дорослого життя. Якщо у Вас саме такі мотиви, то завдяки Вам може з`явитися прийомна сім`я, здатна замінити дитині втрачену біологічну сім`ю. Якщо Ви можете подарувати дитині тепло материнських рук, лагідну посмішку та надійне татове плече, прийміть дитину у свою родину.

Якщо Ваше серце наповнює любов до дітей та бажаєте, щоб Ваш дім наповнився дитячим щебетом, маєте бажання взяти у свій дім на виховання та спільне проживання дитину-сироту або ж дитину, позбавлену батьківського піклування, дарувати їй свою батьківську любов та турботу, створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, за детальнішою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей та сім’ї Томашівської сільської ради за адресою: с. Томашівка, вул. 30-річчя Перемоги, 9. 

 

Фото без опису