Що робити, якщо купили неякісне насіння?

  • 246

 Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській  області повідомляє сільгоспвиробників, що для посіву необхідно використовувати тільки кондиційне насіння, яке пройшло державне сортовипробування і було перевірене на посівні та сортові якості, та має відповідний «Сертифікат».

 Також, нагадуємо, що строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, є необмеженим, на відміну від строку дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, що становить:

  • на насіння озимих культур, перевіреного за життєздатністю - до закінчення сівби в поточному році;

  • на насіння озимих та ярих зернових культур - 4 місяці;

  •  на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковані у герметичну тару - 24 місяці;

  • на насіння кукурудзи, протруєної та затареної - 1 рік;

  • на насіння соняшнику, протруєного та затареного - 8 місяців;

  • на насіння цукрових буряків - 6 місяців;

  • на насіння картоплі - 30 днів.

На сьогоднішній день зустрічаються непоодинокі випадки продажу некондиційного насіння, без супровідних документів, що підтверджують його якість. Згідно ДСТУ 4138-2002 у разі реалізації насіння, Вам повинні надати супровідні документи на якість насіння («Свідоцтво на насіння», «Атестат на насіння»), та копію Сертифікатів. Якщо під час купівлі насіння  споживачу не надано вказані документи, то він має право звернутися до продавця з вимогою надання цих документів. 

Функції Держпродспоживслужби полягають у захисті споживачів, зокрема, виробників сільськогосподарської продукції від придбання неякісного насіння та садивного матеріалу. За зверненням громадян та товаровиробників Держпродспоживслужба зобов’язана невідкладно реагувати на вияв контрафактного насіння.

 У разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікатах якості насіння, фізична особа-підприємець або юридична особа має право на проведення арбітражного визначення якості насіння. Відповідно до Постанови №615 від 18 серпня 2017 року про Порядок арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядок оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу, арбітражне визначення якості насіння і садивного матеріалу проводиться територіальним органом Держпродспоживслужби за поданою заявою.  В нашій області територіальним органом Держпродспоживслужби є Головне Управління Держпродспоживслужби в Київській області   (Київська обл., Києво-Святошинський р.-н., мишневе, вул. Балукова,22). 

Порядок оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння.

Спершу, при невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння та товарних якостей садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікатах якості, заявник, не пізніше 10 календарних днів з дня придбання насіння, звертається до аудитора із сертифікації органу сертифікації, щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння та садивного матеріалу і надає копію сертифікату.

Важливо! У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться!

Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння. 

У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, зазначенні у додатках S,W,Z до ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор повідомляє заявника та передає йому документ щодо результату аналізу насіння.

   Для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння та садивного матеріалу, заявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби заяву, не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результату аналізу.

До заяви додаються копії:

  • сертифіката;

  • документа щодо результату аналізу насіння засвідчений органом сертифікації за місцем проведення аналізування.

  Арбітражне визначення проводиться:

  • посівних якостей насіння (крім плодових та горіхоплідних культур) - за чистотою (за винятком вмісту обрушених зерен), вмістом домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур’янів, карантинних об’єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці), вмістом склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику, схожістю, одно- і багаторостковістю насіння буряків, життєздатністю (тільки для насіння озимих культур, що висівається у рік збирання врожаю);

  • посівних якостей насіння плодових та горіхоплідних культур - за чистотою, масою 1000 насінин, життєздатністю;

  • товарних якостей садивного матеріалу багаторічних рослин - за збудниками грибкових і бактеріальних хвороб, вірусами та мікоплазмою. 

           Інспектор у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби розглядає подану заяву і копії документів до неї та не пізніше наступного робочого дня приймає рішення про відбір арбітражної проби та проведення арбітражного визначення. 

Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу. 

 Після завершення арбітражного визначення (не пізніше ніж протягом наступного робочого дня) Держпродспоживслужба видає особисто або надіслає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначений висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

Лише на основі цього документа можливе вирішення питання повернення коштів за продаж вам неякісного насіння або садивного матеріалу у відповідності до законодавства в судовому порядку. Також, з’явиться можливість ініціювати питання позбавлення суб’єкта насінництва та розсадництва права займатися виробництвом, реалізацією, використанням насіння і садивного матеріалу шляхом виключення з Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва у разі встановлення факту систематичного грубого порушення ним законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст.12-2 ЗУ Закону України «Про насіння і садивний матеріал»).

У разі виникнення питань арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу звертайтеся до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області (миїв, вул.Саперно-Слобідська,8).

Ірина Феоктістова головний спеціаліст

відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва                                                            

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

 

 

Фото без опису