Щодо заборони самовільної вирубки дерев

  • 269

Шановні жителі!

Останнім часом на території Томашівської громади почастішали випадки неправомірної вирізки дерев. Відповідне правопорушення тягне за собою накладення штрафу та, крім того, відшкодування нанесених збитків в залежності від відновної вартості знищених дерев.

 

В межах громади було встановлено факт самовільного зрізання дерев: в  с. Дідівщина, по вул. Шевченка – 5 акацій, в с. Великі Гуляки, по вул. Шкільній  - 2 берези, в с. Федорівка, по вул. Кооперативній – 4 липи. За незаконну порубку і пошкодження дерев громадян було притягнуто до відповідальності. 

 

Наголошуємо, що всі території в межах громади, на які відсутні документи, що посвідчують право приватної власності на земельну ділянку, відносяться до земель комунальної або державної власності.  

 

Самовільне видалення дерев на землях комунальної власності в межах населених пунктів ЗАБОРОНЕНО!!! Видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської ради.

Якщо потрібно видалити дерево на території населеного пункту?

При потребі здійснення відповідних робіт юридичною чи фізичною особою подається заява про видалення зелених насаджень до виконавчого органу сільської ради. З метою розгляду заяви створюється комісія з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості за результатами роботи комісії складається акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню, що є підставою для прийняття рішення виконавчого комітету щодо надання дозволу/відмову у наданні/ дозволу на видалення зелених насаджень.

Якщо хочете спиляти дерево на власній присадибній ділянці?

Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності - за наявності відповідного документу, що посвідчує право приватної власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.

Чи бувають виключення?

У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров'ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акта відповідно до пункту 4 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах.

 

Які штрафи за незаконну порубку?

 

Знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озелеенення в межах населених пунктів; пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

Фото без опису