НЕ ДОПУСТІТЬ ПОЖЕЖ В ЕКОСИСТЕМАХ!

  • 78

На території Київщини суттєво почастішали пожежі, які відбуваються, як на відкритих територіях так і у лісах. Причини цьому не сезонне потепління, а дії наших громадян, які задля того, щоб зменшити обсяг робіт на присадибних ділянках спалюють сухостій та сміття, але при цьому забувають про швидкість розповсюдження полум’я та наявність військових небезпек у вигляді вибухонебезпечних предметів. Зараз рятувальники всієї країни працюють в посиленому режимі - розбирають завали, розміновують території, ліквідовують загорання після артобстрілів в небезпечних умовах, ризикуючи власним життям. А не свідомі громадяни власними руками створюють ризики для свого життя та оточуючих.

Помилкова думка людей про те, що спалюванням сухої рослинності можна швидко навести лад на полях або на власних садибах, призводить до знищення родючого шару ґрунту та загибелі тварин і птахів. Люди, спалюючи суху траву або розводячи багаття не розуміють, що вогонь швидко може стати неконтрольованим, оскільки значна відкрита площа горіння та сильний вітер призводять до того, що невеличке багаття перетворюється на масштабну пожежу та вогонь із полів, лугів та прибережних смуг швидко переходить як на лісові насадження, торфовища, так і на приватні будівлі. Отже, порушення правил пожежної безпеки не тільки несе загрозу навколишньому середовищу, а й становить небезпеку для життя людей і тварин.

Упродовж пожежонебезпечного періоду (і особливо в умовах воєнного стану!!!) підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам суворо забороняється:

-випалювати траву та інші рослинні рештки на землях сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;

-палити, кидати непогашені сірники, недопалки;

-розведення багать у лісі, в полі;

-спалювання очерету та чагарників.

Рятувальники Фастівського району звертаються до громадян не провокувати пожежі та нагадують, що самовільне випалювання сухої трави або її залишків тягне за собою адмінвідповідальність з накладанням на правопорушника штрафу.

УВАГА! За спалювання трави, листя та іншого рослинного сміття потрібно буде заплатити штраф від 3060 до 6120 грн.

Так, штраф для посадових осіб становить від 15 до 21 тис. грн. Але й цю суму можуть збільшитись, якщо пожежа перекинеться на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду.

Пам’ятайте, що природні екосистеми створюються десятиліттями, а знищуються в одну мить. Попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

Нагадуємо, що 03 березня 2022 року ВР внесла зміни до КК України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Треба завжди пам’ятати, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід – ПОЖЕЖІ!

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

Якщо Вами було помічено виникнення пожежі на об’єкті природних екосистем, найголовніше – не панікувати!

Необхідно негайно повідомити про це за номером 101.

 

Фото без опису