210 РІЧНИЦЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

  • 144

  Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю

                                          О. Вишня

9 березня 2024 року Україна відзначає 210-річницю від дня народження видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка.

З 47 років свого життя (народився у 1814 році – помер у 1861 році) Тарас Шевченко 24 роки перебував у кріпацтві, 10 років – на засланні, а решту життя – під наглядом жандармів.

Творчість Шевченка – багатогранна, як і його талант. Шевченко Т.Г. був різнобічно обдарованим митцем, ліриком, творцем епічних поем, видатним драматургом. Літературна спадщина Тараса Шевченка, центральну роль в якій відіграє збірка поетичних творів «Кобзар», за правом вважається основою української літератури. «Заповіт» Великого Кобзаря перекладено більш ніж 100 мовами світу.

Тарас Шевченко є одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

Пам’ятники Великому Кобзареві встановлені в містах і селах не тільки України, а й у столицях і містах інших держав.

Сьогодні, відзначаючи 210-річницю від дня народження Тараса Шевченка, ми вклоняємось перед Великим Кобзарем, який своїм життям, своєю наскрізною українською вдачею, своїм безсмертним словом – є прикладом невтомного борця за волю, правду, мир та єднання.

З метою вшанування видатного сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка, популяризації спадщини Великого Кобзаря, рекомендуємо у закладах загальної середньої освіти провести:

  • уроки на тему «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»;
  • літературні вікторини: «Шевченкова криниця слова не міліє», «Тарас Шевченко – майстер слова і пензля»;
  • виставки: «Духовний безмір Шевченка – поета і художника, людини й особистості», «Його слова – його велична пісня»;
  • Шевченківські читання «Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря»;
  • мистецькі години «Великий художник Тарас Шевченко».

Вагу великого Кобзаря для України неможливо переоцінити. Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Тарас Шевченко був і є символом опору російській експансії. Український видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дії.

Боріться – поборете, Вам Бог допомагає! За вас правда, за вас слава, і воля святая!

Фото без опису