Пам’ятка  щодо дій населення під час проходження повені та паводку

  • 46

Паводок – підйом рівня води, що регулярно повторюється, в річках, озерах, ставках і інших водотоках, що супроводжується затопленням значних за площею територій, підйомом рівня грунтових вод. Особливу загрозу для протиепідемічного благополуччя паводок створює для жителів неканалізованного приватного сектора житлової забудови.

В разі повені, паводку рекомендується:

 

1.     Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього і немає небезпечних уламків та сміття.

 

2.     Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які підтоплені, або використовуйте для питних потреб воду гарантованої якості, наприклад - бутильовану.

 

3Для відновлення безпечності та якості води в джерелі нецентралізованого водопостачання після припинення підтоплення, необхідно провести відкачування води з колодязя, провести механічне очищення його зрубу, обробити стінки колодязя дезрозчином методом зрошування . Далі очікують поки колодязь наповниться водою і дезинфікують підводну частину об’ємним способом  протягом 6-12 годин з наступним повторним відкачуванням води. При необхідності потрібно відновити «глиняний замок» колодязя. Лише після цього можна використовувати воду з колодязя для пиття.

 

4.     Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

 

5.     Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезинфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

 

Фото без опису