Як отримати компенсацію за облаштування робочого місця для працівника з інвалідністю

  • 34

Відповідний механізм передбачений урядовою програмою.

З 1 січня 2024 року вступили в силу нові норми компенсації за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю І та ІІ груп:

- до 106,5 тис. грн – для особи з інвалідністю I групи (15 мінімальних зарплат);

- до 71 тис. грн – для особи з інвалідністю ІІ групи (10 мінімальних зарплат).

 

Які документи подаються роботодавцем для отримання компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю?

Нагадаємо, що Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 893: http://surl.li/ljjdq

Пунктом 6 Порядку визначено, що для отримання компенсації роботодавець подає до філії обласного центру зайнятості заяву про надання компенсації за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю (за формою, що є додатком до Порядку) та документи/інформацію, передбачені цим пунктом та/або зазначені в заяві. Ці документи обробляються з дотриманням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

До заяви роботодавець додає:

- засвідчену ним копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу особи з інвалідністю (або примірник трудового договору), а в разі їх відсутності відомості про трудову діяльність цієї особи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

- засвідчену ним копію документа, що підтверджує придбання роботодавцем допоміжного засобу (допоміжних засобів) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю (договір, рахунок-фактура (рахунок, квитанція, накладна тощо).

Які витрати покриваються роботодавцям за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?

Компенсуються фактичні витрати за придбання:

- меблів;

- поручнів та брусів;

- допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв;

- брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;

- підйомних платформ для робочих місць тощо.

У які строки виплачується роботодавцю компенсація фактичних витрат за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?

Заява про надання компенсації може бути подана роботодавцем до філії обласного центру протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю.

Рішення про надання компенсації приймається обласним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів.

Компенсація виплачується роботодавцю протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на його банківський рахунок, зазначений у заяві.

У разі зміни місця провадження господарської діяльності роботодавця компенсацію виплачує регіональний центр зайнятості, що прийняв рішення про її надання.

Чи може бути відмовлено роботодавцю в наданні компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?

Так, може. Підстави, коли компенсація фактичних витрат за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю не надається, викладені у пункті 7 Порядку надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю. Такий перелік доволі великий (містить 17 пунктів). До них належать, зокрема, підстави коли:

-роботодавець має заборгованість з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (станом на 1 число місяця, в якому подана заява) чи із виплати заробітної плати;

-відсутні кошти на фінансування компенсації протягом строку розгляду рішення про надання компенсації;

-придбаний роботодавцем допоміжний засіб для облаштування робочого місця не визначений переліком згідно з додатком  до вказаного Порядку.

Чи можуть бути доопрацьовані документи для отримання компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?

Так, можуть.

Відповідно до пункту 9 Порядку, у разі подання неповного пакета документів філія обласного центру зайнятості повідомляє про це роботодавця. Після доповнення або доопрацювання таких документів роботодавець має право повторно звернутися до філії обласного центру зайнятості протягом п’яти робочих днів з дня отримання вказаного повідомлення.

У разі повторного подання роботодавцем документів, після їх доповнення або доопрацювання, рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається обласним центром зайнятості протягом п’яти робочих днів з дня повторного подання роботодавцем документів.

Куди звертатись роботодавцю для отримання компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць при працевлаштуванні осіб з інвалідністю?

Для отримання компенсації роботодавець має звернутися до філії обласного центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності та подати заяву і визначений перелік документів. Це врегульовано пунктом 6 Порядку.

Є питання? Звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів.

Контакти тут: https://www.dcz.gov.ua/regioncz/contact?filter=UA-32

      Консультуємо онлайн через телеграм-канал підтримки: https://t.me/fnLlSCkuIls1ZjVi.

 

Фото без опису