КОРОТКИЙ ОГЛЯД ФІНАНСОВОГО РЕСУРСУ ДЛЯ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД КИЇВЩИНИ

  • 643

Консультант з бюджетних питань Тетяна Ревенко Київського регіонального відділення Асоціації міст України, яка працює в рамках проекту USAID «ПУЛЬС», інформує про фінансовий ресурс для бюджетів територіальних громад Київщини.

Всі 69 територіальних громад Київської області затвердили бюджети на 2021 рік і є суб’єктами міжбюджетних відносини з державним бюджетом України та включені до системи горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів. Так, 26 з них отримають базову дотацію у розмірі майже 190 млн грн, а з бюджетів 33, більш «заможних» територіальних громад, до державного бюджету буде вилучено більше 1 млрд грн реверсної дотації.

Освітня субвенція, що надійде до бюджетів територіальних громад та буде використана на виплату заробітної плати педагогічним працівникам, становить 4,8 млрд грн. А ще 1,3 млрд грн закладені в державному бюджеті для Київської області і мають бути також розподілені між бюджетами місцевого самоврядування, зокрема, на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (873,6 млн грн), додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я (265,9 млн грн).

Крім того, за видатками державного бюджету передбачені кошти на реалізацію проєктів регіонального розвитку (ДФРР) у розмірі 4,5 млрд грн, 80% яких буде розподілено між регіонами України пропорційно кількості жителів, що для Київської області становитиме 153 млн грн та 6 млрд грн субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, а для Київщини це близько 200 млн грн. Органи місцевого самоврядування зможуть залучити додаткові кошти на розвиток своїх громад, за умови підготовки та подання на конкурс якісних розвиткових проєктів.

Ще 5 млрд грн будуть розподілені головними розпорядниками коштів – центральними органами виконавчої влади за порядками та умовами, затвердженими Урядом. Зокрема, 1421 млн грн – на «Нову українську школу», 1000 млн грн - на програму «Спроможна школа для кращих результатів», 1000 млн грн – на протиковідні заходи у закладах середньої освіти, 231 млн грн – на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг, 500 млн грн – на підвищення доступності широкосмугового інтернету в сільській місцевості, 500 млн грн – на розвиток спортивної інфраструктури, 150 млн грн – на створення центрів сучасної професійної освіти, 200 млн грн – на створення центрів культурних послуг. Це додаткові кошти, які можуть бути використані територіальними громадами для свого розвитку, підвищення якості надання послуг, покращення інфраструктури.Фото без опису