Увага небезпека! Амброзія полинолиста

  • 510

Амброзія полинолиста (Ambrosia) — вид отруйних трав'янистих рослин із родини Айстрових (Asteraceae). Батьківщина — Північна Америка. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.  

    Пилок амброзії у період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, викликає гостре алергійне захворювання - амброзійний поліноз. Шкідливий вплив на організм має квітковий пилок, зокрема білки-антигени, що виділяються амброзією у величезних кількостях під час цвітіння. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми. Бур'ян амброзія, хоч і називається травою, проте, здатний досягати трьох метрів у висоту і тому становить небезпеку як для сільського господарства, так для і людей, які страждають алергією. Особливо страждають діти. 

    Маємо зазначити, що на території області неодноразово здійснювалися необхідні фітосанітарні заходи. Проте, повністю викорінити амброзію дуже важко, адже розмножується рослина насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80—100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Худоба ж не поїдає амброзію через вміст в її листках гірких ефірних масел. Втім, допомогти у боротьбі з небезпечним бур'яном та застерегти про небезпеку від рослини можуть і самі жителі! Найперше, що може зробити кожен мешканець краю, це розповісти про небезпеку амброзії дітям, а також за допомогою соцмереж поділитися інформацією про небезпечну рослину. Крім того, громадяни, активісти та громадські об'єднання можуть за необхідності, при виявлені осередків бур'яну, організувати  проведення ліквідаційних заходів на місцях. Звичайно ж, дотримуючись правил та техніки безпеки та отримавши відповідні консультації у фітосанітарній службі.

 

  Провідний спеціаліст-державний фітосанітарний інспектор                     О.Свінціцький