ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄНЬ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ

  • 281

ПАМ'ЯТКА

Проблема отруєнь людей внаслідок вживання у їжу дикорослих грибів стала актуальною для Макарівського району у 2020 році коли отруїлось дикорослими грибами  четверо мешканців району. На жаль, люди продовжують збирати та вживати у їжу  навіть такі дикорослі гриби, назви яких вони достеменно не знають, або купляють гриби на стихійних ринках, обабіч автомобільних трас, ризикуючи власним здоров’ям чи навіть життям.          

Отже, не лишнім буде нагадати яких основних правил потрібно дотримуватись в сезон збирання та вживання дикорослих грибів. 

            Всі гриби поділяються на їстівні, умовно-їстивні, неїстівні та отруйні.

Головні причини отруєння грибами:

  1. Непереносимість грибів. В склад грибів входить хитин – грибна клітковина і не кожен шлунок може її перетравити.У дітей до 12 років та у людей похилого віку необхідного ферменту для перетравлювання хитину дуже мало.
  2. Недостатня обробка грибів  або неправильна технологія приготування.
  3. Змішування їстівних та отруйних грибів в одному кошику(найчастіше в кошик потрапляє бліда поганка). Навіть маленький шматок, який потрапляє в їжу, може викликати важкі наслідки.

Отже застерігаємо!

1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, ринках,) уникайте стихійних ринків, не купуйте гриби обабіч автомобільних трас.
2. Збирайте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
3. Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на території та поблизу промислових підприємств;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
4. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.
5. Не куштуйте сирі гриби на смак.
6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні гриби, та ті у яких ніжка гриба забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
7. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору.
8. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
9. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік; тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
10. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
11. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
12. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
13. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати отруєння.
14. У дитячих дошкільних та навчальних закладах, місцях відпочинку та оздоровлення дітей необхідно щоденно оглядати територію та знищувати дикорослі гриби та ягоди.

 

3. Що робити при підозрі на отруєння грибами:
Головне!
Не займайтесь самолікуванням вдома, при перших ознаках отруєння (болі в животі, блювання, розлади травлення) терміново звертайтеся за медичною допомогою.

До приїзду бригади швидкої допомоги можна прийняти загальні заходи детоксикації:
1. Якщо ще немає блювоти, всім особам, що вживали грибне блюдо, очистити шлунок. Для цього випити теплої води 1-2 літри, викликати блювоту, натиснувши на корінь язика.
2. Прийняти активоване вугілля в дозі 1 грам на 1 кілограм ваги.                                         

Всім любителям «тихого полювання» радимо керуватися золотим правилом грибника: «Не знаєш - не бери», «Сумніваєшся - не їж».

ати та вживати у їжу  навіть такі дикорослі гриби, назви яких вони достеменно не знають, або купляють гриби на стихійних ринках, обабіч автомобільних трас, ризикуючи власним здоров’ям чи навіть життям.          

 

Отже, не лишнім буде нагадати яких основних правил потрібно дотримуватись в сезон збирання та вживання дикорослих грибів. 

            Всі гриби поділяються на їстівні, умовно-їстивні, неїстівні та отруйні.

Головні причини отруєння грибами:

  1. Непереносимість грибів. В склад грибів входить хитин – грибна клітковина і не кожен шлунок може її перетравити.У дітей до 12 років та у людей похилого віку необхідного ферменту для перетравлювання хитину дуже мало.
  2. Недостатня обробка грибів  або неправильна технологія приготування.
  3. Змішування їстівних та отруйних грибів в одному кошику(найчастіше в кошик потрапляє бліда поганка). Навіть маленький шматок, який потрапляє в їжу, може викликати важкі наслідки.

Отже застерігаємо!

1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, ринках,) уникайте стихійних ринків, не купуйте гриби обабіч автомобільних трас.
2. Збирайте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
3. Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на території та поблизу промислових підприємств;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
4. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.
5. Не куштуйте сирі гриби на смак.
6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні гриби, та ті у яких ніжка гриба забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
7. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору.
8. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
9. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік; тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
10. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
11. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
12. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.
13. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати отруєння.
14. У дитячих дошкільних та навчальних закладах, місцях відпочинку та оздоровлення дітей необхідно щоденно оглядати територію та знищувати дикорослі гриби та ягоди.

 

3. Що робити при підозрі на отруєння грибами:
Головне!
Не займайтесь самолікуванням вдома, при перших ознаках отруєння (болі в животі, блювання, розлади травлення) терміново звертайтеся за медичною допомогою.

До приїзду бригади швидкої допомоги можна прийняти загальні заходи детоксикації:
1. Якщо ще немає блювоти, всім особам, що вживали грибне блюдо, очистити шлунок. Для цього випити теплої води 1-2 літри, викликати блювоту, натиснувши на корінь язика.
2. Прийняти активоване вугілля в дозі 1 грам на 1 кілограм ваги.                                         

Всім любителям «тихого полювання» радимо керуватися золотим правилом грибника: «Не знаєш - не бери», «Сумніваєшся - не їж».