Як убезпечити себе в разі обстрілів?

  • 592

Україна шостий день живе в абсолютно нових, незвичних для кожного з нас умовах. Нова реальність змушує нас дбати про свою безпеку прискіпливіше, ніж зазвичай. Ще тиждень тому ми не могли уявити, що нам колись доведеться писати цю інструкцію. Надсилаємо вам поради, як убезпечити своє перебування вдома під час війни. 

Ось що треба підготувати та взяти з собою:

  • Запас води
  • Запас їжі
  • Телефони або інші засоби зв?язку
  • Подушки та/або матраси, ковдри
  • Автономне джерело світла (ліхтарик або гірлянди)
  • Зарядні пристрої
  • Тривожну валізку (щоб вона була під рукою)
  • Також будьте в максимально зручному одязі.

У мене немає укриття в доступному радіусі. Що робити?

По-перше, перевірте підвали житлових будинків поблизу. Деяких підвалів може не бути на карті укриттів, тому треба провести особисту ревізію. Якщо ви бачите, що підвал замуровано або там висить замок — можете його зривати, це незаконна приватизація підвалу.

По-друге, часто у підземельних приміщеннях розміщують склади, магазини або навіть бари. Ви маєте право використовувати ці приміщення як укриття, якщо це місце є на карті. Якщо немає — спробуйте домовлятися з власником цих приміщень.

По-третє, ви можете обладнати укриття вдома. У квартирах/будинках є більш-менш безпечні ділянки.

 

Як обладнати укриття в будинку/квартирі?

 

Вдома більш-менш безпечно ховатися у старих (але не аварійних) будинках. Новобудови не дуже надійні і у разі потрапляння снаряду можуть просто скластися і рухнути.

Найкраще укриватися подалі від вікон та зовнішніх стін. Підійдуть коридор між кімнатами або ванна кімната. Там, де ви облаштовуватимете укриття, має не бути вікон та дзеркал, оскільки вони при попаданні в будинок снаряду можуть розлетітися на мілкі шматки та травмувати вас.

Ванна кімната — пріорітетніше приміщення для цих цілей, оскільки там є вентиляція. В обраномі місці сидіть на підлозі. Чи нижче ви перебуватимете, тим менше вірогідність, що вас зачепить осколком снаряду. За можливості перекрийте газ.

Зніміть дзеркало. Обов’язково будьте в зручному одязі. Не беріть скляний посуд.

Водночас зміцніть вікна клейкою плівкою – це допоможе уникнути розльоту уламків скла, замостить вікна диванними подушками — важливо, щоб вони були щальними, або масивними меблями, але не порожніми, а з мішками, щільно набитими піском або одягом.

Повідомте рідних поза укриттям, що ви там, або залиште якусь помітну записку, щоб рятувальники точно знали, що під завалами є люди.

У погребі обладнайте мінімальні меблі: стільці, лежанки. Проведіть туди освітлення або запасіться фонариками на батарейках. Візьміть з собою воду, їжу, необхідні ліки, телефони та радіоприймач на батарейках. Витягніть з підвалу газові балони або будь-які інші вибухово-небезпечні предмети.

Не намагайтесь сховатися за автомобілями або кіосками – вони часто стають мішенями.

 

Що робити, якщо у мій будинок попав снаряд?

 

Не панікуйте. Це дійсно найважливіше правило. Через нервування ви можете нашкодити собі і оточенню.

Де б ви не знаходились, тіло повинне бути у максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом 5 хвилин.  

Якщо ви не постраждали або постраждали мінімально, негайно залиште будівлю. Якщо такої можливості немає через завали або сильні травми, телефонуйте до рятувальників на номери 101 або 104. Якщо вас привалило уламками стін, не намагайтеся самостійно вилізти, якщо немає прямої загрози життю — цим ви можете погіршити стан речей і може ускладнити роботу рятувальників.