Що потрібно знати при купівлі насіння овочевих культур

  • 647

Купувати насіння овочів можна цілий рік. Та самий пік продажів припадає на кінець зими і продовжується майже всю весну. В цей період буває складно придбати насіння потрібного сорту, якщо не подумати про це заздалегідь. І звичайно, кожен городник або фермер мріє придбати якісне насіння.

Вибір і купівля насіння відповідальна справа,адже від якості посадкового матеріалу залежить майбутній врожай. Так на що ж потрібно звертати увагу при покупці посівного матеріалу?

По-перше, сорт або гібрид. Перш ніж віддати перевагу сортовому чи гібридному  насінню, слід розібратися з метою придбання,а також,з їх різницею та особливостями.

Звичайний сорт - це сорт рослини, отриманий в результаті тривалої селекції, з певними ознаками, такими як врожайність, скоростиглість, розмір плоду, його форма, забарвлення та іншими ознаками, причому ці ознаки передаються з покоління в покоління повністю, без змін. Так, від звичайних сортів можна заготовлювати насіння і згодом у вас виросте рослина з точно такими ж ознаками. Насіння наступних культур можна заготовити самостійно: перець, томати, квасоля, редис, боби, горох, кабачки, гарбуз, цибуля, картопля, кріп, патисони, часник.

Гібриди отримують шляхом схрещування спеціально підібраних рослин різних сортів. Перше покоління позначають знаком F1 (від лат. Filii — діти). Гібриди дають більш рясний урожай, вони менш схильні до різних захворювань, стійкіші до несприятливих умов, відрізняються високою якістю плодів у порівнянні з сортами. Але всі ці властивості гібриди зберігають тільки в першому поколінні F1. Тому збирати їхнє насіння для майбутніх посівів марно, оскільки в наступному поколінні (F2) рослини не тільки не повторюють вихідних якостей гібрида (F1), але будуть навіть значно гірше батьківських сортових пар, а через кілька поколінь повністю вироджуються.

Для огірків і капусти краще зупинити свій вибір на гібридах (F1) , а для вирощування редису, моркви і буряка рекомендовано використовувати насіння чистих сортів.

По-друге, насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість. Відповідно до статті 18 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує сортові та посівні якості

Дані  документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в довідку про сортові та посівні якості. Отож передусім необхідно вимагати у торговця саме довідку на насіння.

У документі мають бути такі відомості: назва підприємства, де придбано насіння, кому відпущено, культура, сорт (гібрид), рік урожаю, номер партії, схожість (здатність до проростання), чистота, вологість, походження насіння, термін дії документа.

Згідно з п. 8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу,(г) або кількість насінин в пакеті, (шт).; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих культур щодо посівних якостей становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару — 24 місяці.

По-третє, перед тим як вибрати якісне насіння слід мати на увазі, що в даний час поряд зі звичайним у продажу з’явилися насіння, яке пройшло спеціальну обробку. Розрізняють: гранульоване, інкрустоване й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців.

  • Гранульоване насіння має захисну оболонку з поживних речовин;
  • Інкрустоване насіння має у складі оболонки гормони росту. Такій обробці піддається, як правило, велике насіння (огірків, динь, гарбузів та інших культур);
  • Плазмове насіння полягає у впливі газів на насіння. В результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже – підвищується схожість і стійкість сходів до захворювань і несприятливих умов середовища.

Але купуючи таке насіння варто пам’ятати, що його термін придатності дещо менший, ніж у звичайного. Зберігається воно не більш дев’яти місяців, а деяке навіть не довше шести.

Зробити вибір на користь якості буде найбільш правильним рішенням, адже від цього залежить весь майбутній урожай на присадибній ділянці.

Не менш важливим при виборі насіння є упаковка.Прийшовши в магазин і взявши в руки той чи інший пакетик насіння слід звернути увагу на його упаковку. Упаковка, яка не має поліетиленовоїго прошарку, не здатна забезпечити довге зберігання насіння і, якщо таке насіння знаходилося в приміщенні з високою вологістю - відсоток його схожості буде значно знижений. Насіння, оброблене фунгіцидами, буде пофарбоване в зелений або червоний колір.

Отож, у Ваших руках може виявився невеликий, герметично упакований пакетик насіння з поліетиленовим прошарком з фольги, що забезпечує збереження насіння від потрапляння ультрафіолетових променів. Це також є показником того, що перед Вами якісний посадковий матеріал.

На лицьовій стороні пакетика насіння розміщують фото рослини і її назву, яку обов'язково повинно бути чітко видно. Також, зустрічаються так звані «білі» пакети, на яких відсутня фотографія рослини. Таке насіння дешевше, але також є якісним, якщо дотримані всі правила його упаковки.

Ще одним правилом при купівлі насіння варто виділити те, що не варто купувати посадковий матеріал мимохідь, наприклад, в супермаркетах або стихійних ринках, так як у таких точках продажу не завжди можуть дотримуватися необхідних умов зберігання. Віддавайте перевагу перевіреним магазинах або інтернет-сайтам, які професійно займаються продажем насіння.Спеціалізовані магазини з продажу насіння мають ряд переваг:

  • Ви можете отримати кваліфіковану допомогу при виборі сорту чи гібриду;
  • Профільні магазини дотримуються умови зберігання посадкового матеріалу, адже налаштовані на довгострокове співробітництво з покупцями і турбуються про репутацію магазину, що значно знижує шанс придбання неякісного продукту;
  • За потреби Вам завжди зможуть надати документи на насіння;
  • Також, видадуть чек, за яким Ви, вразі чого, зможете повернути кошти, якщо товар виявиться не якісним.  

І ще одна рекомендація – при розкритті намагайтесь не пошкодити місце, на якому  вказаний номер партії, зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар та пакети на яких зазначено номер партії використаного насіння. Маючи їх можна виставити претензії до продавця у разі реалізації вам неякісного насіння.

Ірина Феоктістова головний спеціаліст

відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва                                                             

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Фото без опису