Як ми можемо допомогти Україні пройти складний опалювальний сезон?

  • 821

Триває 8 років російсько-українська війна, з них 113 днів як російські війська повномасштабно вторглись на територію України. На жаль, області, в яких Україна видобуває газ -  а це Сумська, Харківська, прилеглі частини Полтавської, зараз під окупацією, в зоні активних бойових дій. Тобто є загроза знищення цих потужностей. І ми маємо ризик того, що взимку газотранспортна система України не зможе забезпечити відповідний тиск газу і особливо це може трапитися у критичні, пікові навантаження.

Завдання кожного уже зараз шукати альтернативні джерела опалення та енергопостачання.  Радимо мешканцям громади встановлювати твердопаливні котли, подбати про закупівлю дров або в іншому випадку електрообігрівачів, генераторів вже зараз, щоб не створювати ажіотажу восени.

Попри те, що до початку опалювального сезону ще чотири місяці, Томашівська сільська рада вже почала шукати шляхи аби мати альтернативні джерела енерго- та теплопостачання. В першу чергу обговорюється питання, щоб перевести заклади соціальної інфраструктури – а це садочки, школи, медамбулаторії тощо  на альтернативне опалення.  

Отже, ситуація з підготовкою до опалювального сезону цього року буде, як ніколи, складною. І діяти потрібно не зволікаючи. Просимо завчасно готуватись до опалювального сезону.

            Маємо кілька порад як зберігати енергію на побутовому рівні

Перше, що ти можеш зробити навіть зараз — це утеплення приміщення. Наприклад, спочатку заклеїти дерев’яні вікна, якщо немає можливості замінити їх на металопластикові. Обов’язково у цьому разі потрібно переконатись, що щілини між віконною рамою і стіною прогерметизовані, а також немає щілин між рамою і склом. Це допоможе зберегти більше тепла всередині приміщення.

Якщо ж є можливість — заміни вікна. Краще обрати подвійне або потрійне засклення.

Ще одним дієвим засобом для заощадження ресурсів може стати тепловідбивний екран за радіаторами. Таким чином тепло буде прямувати до приміщення.

Крім того, можна встановити тепловідбивну плівку на вікна, що допоможе зберегти тепло в приміщенні взимку і прохолоду влітку.

Корисна порада — замінити старі радіатори, адже вони втрачають багато тепла.

Наголошуємо, що краще завчасно відпрацювати всі сценарії до найгірших, щоб перестрахуватися та убезпечити себе та своїх рідних, ніж потім з настанням холодів панікувати та не бути підготовленими.

Давайте разом допоможемо нашій країні пройти складний опалювальний сезон, і робитимемо все можливе, аби він пройшов без форс-мажорів.

Ми не будемо здаватися та робитимемо все для нашої Перемоги!

Тепла всім у душі та у власних домівках!!!