Про організацію та проведення громадського обговорення проектів рішення Томашівської сільської ради щодо зміни типу та/або реорганізації Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради

  • 113

   Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення 2-х варіантів (проєктів) рішення сесії Томашівської сільської ради з обранням у підсумку оптимального варіанту «Про зміну типу і перейменування Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради з 2023-2024 навчального року» і «Про реорганізацію Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради з 2023-2024 навчального року

1. Організатор громадського обговорення: Томашівська сільська рада

2. Об’єкт права власності щодо якого проводиться обговорення:

    Дорогинська гімназія Томашівської сільської ради.

3. Пропозиції та обгрунтування щодо реорганізації об’єкта права власності: пропонується провести реорганізацію закладу у початкову школу з відкриттям дошкільного підрозділу і/або у філію (початкову школу з дошкільним підрозділом) опорного закладу з метою забезпечення рівного доступу до якісної  освіти, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів та недопущення припинення фінансування закладу з освітньої субвенції. 

        

         Наразі Дорогинська гімназія функціонує у якості початкової школи, освітній процес у 5-9 класах призупинено з 2022-2023 навчального року. Відновлювати освітній процес у базовій школі з 2023-2024 року не є доцільним в зв’язку з реальною демографічною та фінансовою ситуацією, яка, на жаль, не покращилася, а погіршилася, порівняно з минулим роком зокрема в зв’язку з війною у державі.

       Демографічна ситуація: потенційна кількість наявних в окрузі учнів 5-9 класів на наступний рік становить: 5 клас – 7 учнів, 6 клас – 7 учнів, 7 клас – 3 учні, 8 клас – 8 учнів, 9 клас – 3 учні, загальна кількість на 5 класів – 28 учнів. Два класи у кількості по 3 учні прямо не відповідають освітньому законодавству, потенційно можуть існувати у формі індивідуального навчання, що не є доцільним з точки зору якості і вартості освітніх послуг. Тим паче з 2022-2023 навчального року з Дорогинки та у зворотному напрямку наявне комфортне підвезення учнів шкільним автобусом до опорного закладу громади Дідівщинського ліцею, де наявний освітній процес з 1 по 11 класи, оновлена комп’ютерна база, наявне шкільне харчування, гуртки, група продовженого дня тощо. Наступного навчального року шкільний автобус продовжуватиме підвезення дітей з Дорогинки та Кощіївки до опорного закладу та у зворотному напрямку.

        Фінансова ситуація: обсяг освітньої субвенції Кабміном зменшено на 20 % порівняно з довоєнним часом. Тому збільшити витрати на освіту зараз не є можливим. При створенні ще одного комплекту профільних вчителів для навчання 28-ми учнів - освітньої субвенції не вистачить на оплату праці педагогів нашої громади. Компенсувати нестачу з місцевого бюджету також не є можливим, так як місцевий бюджет теж зазнав значних втрат через війну в державі.

       До початкової школи Дорогинського закладу цьогоріч були зараховані 25 учнів. Прогнозована кількість учнів на наступний 2023-2024 навчальний рік – 21 учень (4 клас – 6 учнів, 3 клас – 8 учнів, 2 клас – 4 учні, 1 клас – 2 учні, 1 учень на індивідуальному навчанні), надалі демографічні показники народжуваності Дорогинського округу, на жаль, знижуються: 2017 р.н. – 5 дітей, 2018 р.н. – 7 дітей, 2019 р.н. – 5 дітей, 2020 р.н. – 7 дітей, 2021 – 2 дитини, 2022 – 1 дитина. Демографічна перспектива на збільшення учнів у закладі відсутня.

         Відповідно до чинного законодавства (Постанова КМУ № 15 від 18.01.2016 р.) «за рахунок освітньої субвенції не здійснюється фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб”. Отже, щоб зберегти по факту наявну початкову школу у Дорогинці, необхідно надати їй юридичний статус або початкової школи, або філії опорного закладу. У такому разі вона не матиме законодавчих перешкод у  фінансуванні з освітньої субвенції. 

 

         Варіант реорганізації Дорогинського закладу у філію опорного закладу має наступні переваги:

- оптимізується кадровий управлінський та педагогічний потенціал закладів: у опорному закладі наявні фахові директор, заступник директора з навчально-виховної роботи, проводиться повноцінна методична підтримка педагогів, та діє система внутрішнього контролю за якістю освіти, атестацією педагогів тощо, яка розповсюдиться і на філію;

- відкриття дошкільного підрозділу (садочку) у випадку філії не потребує ліцензування, так як філія підпадає під ліцензію на дошкільну освіту, наявну у опорного закладу, що спрощує і пришвидшує відкриття садочку при Дорогинському закладі.

4. Суб’єкт, який виніс пропозицію щодо розгляду проєктів рішення:

відділ ОКМСТ Томашівської сільської ради.

5. Строки громадського обговорення проєктів рішення, заздалегідь оприлюднених на сайті Томашівської сільської ради: з 15 квітня 2023 року по 15 червня 2023 року включно.

6. Формат обговорення: зважаючи на обмежувальні норми законодавства щодо проведення масових заходів під час воєнного стану пропозиції (зауваження) подаються у письмовій формі або  надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові та адреси особи, яка їх подає, анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

Пропозиції (зауваження) подаються на поштову адресу: вул. 30-річчя Перемоги, 9, с.Томашівка, Фастівський район, Київська область, 08510, відділ ОКМСТ Томашівської сільської ради, та e-mailtomash_vo@ukr.net до 15 червня 2023 року включно.

7. Місцезнаходження та адреса ел. пошти, за якими можна отримати консультації з питань, що винесені на обговорення: вул. 30-річчя Перемоги, 9, с.Томашівка, Фастівський район, Київська область, 08510, відділ ОКМСТ Томашівської сільської ради, та e-mailtomash_vo@ukr.net 

8. Прізвище, ім’я, по батькові особи, що відповідальна за проведення громадського обговорення: Халіновська М.В., начальник відділу ОКМСТ Томашівської сільської ради

9. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: до 22 червня 2023 року на офіційному вебсайті Томашівської громади.

 

Рішення "Про організацію та проведення громадського обговорення проектів рішення Томашівської сільської ради щодо зміни типу та/або реорганізації Дорогинської гімназії Томашівської сільської ради"

 

Фото без опису