Всесвітній тиждень імунізації

  • 74

До  Всесвітнього тижня  імунізації

 Всесвітній тиждень імунізації проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоровя (ВООЗ). Проведення Тижня імунізації покликане привернути увагу громадськості до імунізації як однієї з головних профілактичних заходів, що дозволяють уберегти людство від інфекційних захворювань. За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтериту, правця, кору, краснухи, а у 750 тис. – запобігти тяжким ускладненням інфекційних захворювань. Нині перелік тяжких інфекцій, які можна контролювати засобами імунопрофілактики, поступово збільшується. Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями. Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється на населення, адже створюється колективний імунітет.

Всі щеплення в Україні проводяться згідно схем Національного календаря профілактичних  щеплень, в якому визначені інфекційні захворювання (туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, поліомієліт, гемофільна інфекція), проти яких проводяться обов’язкові та безкоштовні щеплення всім дітям і дорослим  громадянам нашої країни. Лише  завдяки проведенню масової імунізації населення проти інфекційних хвороб,  від яких можна захиститися за допомогою вакцинації, на Фастівщині покращалася епідемічна ситуація і захворюваність на окремі інфекції знизилася до поодиноких випадків або зовсім не реєструється.

Пам’ятайте, що своєчасне зроблене щеплення захистить Вас і Ваших близьких від інфекційних захворювань і їх тяжких ускладнень. Ефективність імунізації є найвищою в разі дотримання зазначених у Календарі  вікових строків вакцинації та ревакцинації. Відмовлятися від щеплень не треба,  так як це – найкращий винахід людства, який дозволив зберегти мільйони людських життів.