Круглий стіл «Підсумки проєкту «Інтеграція ВПО: житло, робота, сильна громада, село майбутнього»»

  • 132

31 травня 2023 року в приміщені Томашівської сільської відбувся Круглий стіл «Підсумки проєкту «Інтеграція ВПО: житло, робота, сильна громада, село майбутнього»»

                      У заході прийняли участь 15 учасників/ць: працівники/ці структурних підрозділів Томашівської сільської ради,  внутрішньо переміщенні особи, котрі проживають на території громади, депутати сільської ради, місцеві жителі/ки. Перед учасниками виступила голова Томашівської сільської громади Олена Пашун, яка  висловила велику дяку усім учасникам проєкту, та  зазначила, яку велику допомогу для розвитку громади будуть мати напрацьовані результати проєкту.

Керівник проєкту, Олена Косінова, презентувала розроблену програму за результатами проведеного дослідження громадської думки мешканців Томашівської громади «Програма рекомендованих дій щодо оновлення Стратегії розвитку Томашівської сільської територіальної громади до 2027 року».  Також Олена розповіла що це дослідження дозволило отримати емпіричні дані, які засвідчують наявність певних тенденцій у громаді. На основі аналізу первинних даних анкетування мешканців громади, засідань Робочих груп проєкту, дискусій з представниками органів місцевої влади, внутрішньо переміщених осіб, місцевих активістів були запропоновані наступні кроки щодо підвищення спроможності громади до реагування на поточні виклики, що є результатом триваючих військових дій на території України, створення умов для інтеграції ВПО в приймаючу територіальну громаду: запровадження заходів щодо повного доступу до адміністративних, соціальних та інших послуг; створення умов для розвитку потенціалу ВПО на новому місці проживання; вирішення житлових, освітніх питань; задоволення потреб у дозвіллі та професійному зростанні; вирішення питань доступу до кваліфікованої медичної допомоги; створення умов для згуртованості усього населення громади. Рекомендовані заходи направлені на корегування сценаріїв розвитку громади, передбачених у Стратегії розвитку Томашівської сільської територіальної громади до 2027 року.

Вагомі результатами проєкту:

  1. Поява  5 волонтерів, які виявили бажання приєднатися до ГО «Наше Відродження – Донбас Україна» та які подалі планують співпрацювати на постійній основі та стати основою громадської організації на території Томашівської громади, що власне сприяло посиленню організаційної спроможності нашої організації.
  2. Систематизовані дані про наявні потреби ВПО в громаді, перешкоди доступу до ресурсів та шляхи подолання цих бар’єрів
  3.  Налагоджена співпраця ОГС та ОМС щодо питань підтримки ВПО в громаді
  4. Розроблена Програма рекомендованих дій щодо оновлення Стратегії розвитку Томашівської сільської територіальної громади до 2027 року,яка стане основою для підтримки ВПО і сприятиме їхній інтеграції в громаду
  5.  Проінформовані мешканці громади про потреби ВПО, місцевих жителів та шляхи задоволення цих потреб

             Ганна Геращенко, разом з внутрішньо переміщеними особами, місцевими жителями/ками, представниками/цями ОМС, бізнесу визначили першочергові  цілі для змін у громаді. Підчас   обговорення були розставлені приоритети. Згідно результатів опитування «Інтеграція в місцеву громаду» є важливою потребою для 53% респондентів від усіх відповідей (73% від відповідей ВПО). Також, по результатам анкетування чітко простежується тенденція наявності у громаді людей, які мають потенціал і бажання активно залучатися до життя громади. І це важливий ресурс громади, який треба враховувати і розвивати. 68%  визначили важливим мати «Можливість збиратися та обговорювати свої плани та потреби». А «Можливість брати участь у волонтерських чи інших громадських ініціативах» визначили як Важлива потреба – 44,7 % респондентів, Скоріше важлива – 39 %. Заходи, визначені в програмі, можуть бути покладені в основу проєктної діяльності ОГС громади для залучення додаткових, в т.ч., грантових коштів в громаду.

       Учасниками Круглого столу було  вирішено:

 1. На базі сільських бібліотек/клубів громади, які мають оптимальну доступність, з точки зору логістики, доречним є ініціювати підготовку пропозицій щодо створення «Просторів згуртованості». Це стаціонарні місця, які будуть мати можливості для проведення зустрічей, функціонування різноманітних розвиваючих курсів на вимогу мешканців громади, залучення до співробітництва представників різних гуманітарних організацій для підтримки громади. Пріоритетним є створення таких «Просторів згуртованості» у с. Великі Гуляки та с. Томашівка.

2. За оцінками потреб  підготувати грантові пропозиції для задоволення потреб мешканців громади у спорті, з метою створення у кожному селі місць доступних для занять спорту, зокрема, спортивні майданчики. Пріоритетами є міні-грантові пропозиції.

3. Важливою є підтримка самозайнятості населення та бізнес активності. Необхідно провести серію тренінгів з метою надання практичних навичок щодо підготовки бізнес грантових пропозицій. Оцінка потреб функціонуючих  малих підприємств з метою пошуку інвестицій, програм мікрокредитування при умові створення додаткових робочих місць.

4. Враховуючи наявний ресурсний потенціал для розвитку екотуристичного напрямку провести підготовку зі збору поточних даних об’єктів на базі двох населених пунктів громади: с. Пришивальня та с. Дідівщина для подальшого розвитку Томашівської сільської громади.

          Втілюючи такі заходи, мешканці громади зможуть покращити комунікацію між ВПО, місцевими жителями, ОГС, ОМС, Що буде сприяти підвищенню рівня згуртованості та розвитку Томашівської громади, яка, дійсно, має всі можливості стати духовним центром Київщини, де спільними зусиллями буде створено клімат для розвитку соціально-відповідального суспільства з розвиненою інфраструктурою, в якій затишно, безпечно, комфортно жити, працювати та відпочивати, а ВПО і далі будуть ресурсом для розвитку Томашівської громади.

          Круглий стіл надав учасникам можливість висловити свої думки, мрії, бачення, бути почутими та зробити перші кроки в напрямку змін для розвитку Томашівської сільської територіальної громади.

Захід було проведено у межах проєкту  «Інтеграція ВПО: житло, робота, сильна громада, село майбутнього», який впроваджується ГО «Наше Відродження – Донбас Україна» за Програми надання малих грантів місцевим організаціям громадянського суспільства для проведення адвокаційної компанії в інтересах осіб, постраждалих від війни в Україні в процесі реалізації Проєкту «ДОСТУП», що фінансується Європейським Союзом. 

 

Фото без опису