Найпоширеніші хвороби томатів та як їх лікувати

  • 288

Фітофтора (фітофтороз, бура гниль) – найпоширеніше грибкове захворювання картоплі, томатів, баклажанів.

Основні причини появи фітофтори - тривалі опади та похмура погода,різкі перепади денних та нічних температур.рідкий, рясний полив,густа посадка кущів.

При прояві захворювання листя на кущах помідорів починає закручуватися.На нижньому листі починають з'являтися бурі гнильні плями різних розмірів і форм.У центрі плями з часом утворюється сірий наліт. Такі плями швидко збільшуються у розмірах. Плями також поширюються на ділянки стебла. Починають утворюватися гниючі ділянки на плодах.Уражене фітофторою листя починає опадати.

 

З появою бурих плям на листі слід негайно приступити до лікування помідорів.

Насамперед необхідно зрізати листя з плямами. Якщо рослини сильно пошкоджені – їх виривають з корінням. Усі уражені хворобою частини спалюють.

Біопрепарати, що допомагають боротися з фітофторозом: "Фітоспорин", "Мікосан", "Тріхофіт", "Байкал", "Бітоксибацилін", "Фітохелп", "Мікохелп".

Якщо біопрепарати не допомагають, то ефективними будуть хімічні засоби захисту, такі як Ридоміл Голд, Ревус Топ та ін.

Альтернаріоз, також відомий як макроспоріоз або суха плямистість, проявляється в суху спекотну погоду з ранковою росою та короткочасними дощами. Ця хвороба може знизити врожайність на 70%.

 Її симптоми включають сухі чітко обведені бурі плями з темним центром і кільцевістю, жовтіння листків, сажистий нальот в умовах вологої погоди та пошкодження плодів сухими розтріскуючимися плямами, пошкодження плодів сухими плямами.

 

На початку захворювання необхідно знищувати хворі рослини і обприскувати посадки фунгіцидами на основі дифеноконазола, а також препаратами на основі тріходерми або сінної палички.

Для боротьби з альтернаріозом використовуються хімічні засоби, такі як "Ревус Топ", "Квадріс" та "Фітал".

Важливо: Не можна обробляти хворі на альтернаріоз помідори молочними сумішами, оскільки молочні бактерії лише живлять цю грибкову хворобу!

Мідянка (Антракноз), викликана антракнозом, нападає на ослаблені або пошкоджені рослини на кислих ґрунтах з недостатком фосфору та калію. Ця хвороба проявляється в спекотну та вологу погоду. Симптоми Антракнозу помідорів включають появу водянистих чорних плям на листках, стеблах та плодах помідорів. Плями можуть збільшуватись у розмірах та мати концентричну структуру. Заражені плоди можуть поступово гнити.

Профілактичні заходи включають внесення вапна або доломітового борошна для нейтралізації кислотності ґрунту, а також своєчасне підживлення фосфором та калієм.

 

Септоріоз, або біла плямистість, розвивається при температурі 20-25°C та дощовій погоді. Цей грибок уражає листки помідорів, що призводить до поганого розвитку рослини та втрати врожайності. Симптоми септоріозу включають безформні світлі плями на листках з темним обідком, а також темні точки в центрі плям, які представляють собою спороносіння грибка.

 

Для боротьби з септоріозом використовуються хімічні засоби, такі як "Ревус Топ", "Фітал", а також препарати міді та біопрепарати, такі як "Мідян Екстра", "Блу Бордо", "Блу Голд", "МікоХелп", "Тріходермін" та "Фітоспорин".

Борошниста роса розвивається при низькій вологості та високій температурі. Грибок забирає у рослини поживні речовини, порушуючи процеси фотосинтезу. Імунітет слабшає, томат стає легкою здобиччю для вторинних інфекцій. Основні симптоми : білий наліт на листі.

 

Для лікування використовують: Швидкість, Топаз, Фундазол, Топсин , Ревус Топ, Фітал,препарати міді: Мідян Екстра, Блу Бордо, Блу Голд.

Обробка біопрепаратами: МікоХелп, Триходермін, Фітоспорин, Фітодоктор, та ін.

Бура плямистість проявляється під час цвітіння томатів за високої вологості та температури до 30°С. Грибок пошкоджує листову пластину та порушує процеси харчування у рослині. Це знижує врожай, плоди не визрівають і стають дрібними.

Симптоми : захворювання починається з нижніх ярусів листя; на листі виникають світлі плями, які згодом буріють; на звороті листа утворюються бурі плями з нальотом.

Лікування : Медян Екстра, Блу Голд; Квадріс та ін.

Вірусна кучерявість, мозаїка та бронзовість томатів переносяться шкідниками та зараженим насінням.

Симптоми: укорочені міжвузля; деформоване листя - дрібне, скручене, неприродної форми, ниткоподібне; кущистість, суцвіття  що зрослися; кільцеві плями на плодах; деформація плодів.

Попелиця, цикадки, трипси, білокрилка - це основні переносники вірусів.

Препарати для боротьби зі шкідниками томатів: Енжіо, Вертимек

Біопрепарати: Актоцид, Актофіт  та ін.

Вершинна гнилизна частіше з'являється на низькорослих сортах томатів, які швидше зріють. Причиною стає сухість ґрунту, нестача кальцію та різка зміна температур.

На кінчику (вершині) помідора, де раніше була квітка, з'являється темно-зелена пляма. Потім вона темніє, стає бурою, твердіє і наче "провалюється" в середину плода.

Помітивши хворобу, зніміть усі уражені плоди та листя, приберіть їх подалі від ділянки. Якщо погода суха – нормалізуйте полив, проводьте його через день у помірних кількостях, щоб ґрунт нормалізувався. Далі поливайте двічі на тиждень.

Для профілактики вершинної гнилі не слід допускати дефіциту кальцію. Кущі помідорів поливають настоєм деревного попелу: 2 склянки попелу заливають 10 л води, перемішують і залишають настоюватися. Мінімальний час – 2 години, оптимальний – 1-2 доби. Поливати кущі слід під корінь, по 1-2 літри.

Або кропити рослини можна розчином кальцієвої селітри: 7-10 г розводять у 10 л води та додають 2 г борної кислоти. Розчин кальцієвої селітри можна використовувати і для поливу: 10-15 г розводять у 10 л води та поливають під корінь по 2 л на кущ. Таке підживлення роблять у зволожений ґрунт.

Також. необхідно обробити фітоспорином, щоб не приєдналися інші хвороби.

Кальцій є антагоністом калію. При передозуванні кальцію може виникнути нестача калію, що погано вплине на дозрівання плодів.

Вживати помідори, які почали чорніти, не можна: є ризик серйозно отруїтися. Також не консервуйте їх і не збирайте їхнє насіння.

Короткий перелік профілактичних заходів:

  • Не садіть томати густо. Циркуляція повітря між рослинами – запорука їхнього міцного здоров'я.
  • При пасинкуванні обробляйте ранки розчином препаратів: Фундазол,  Топсин, Максим, Фітоспорин.
  • Вносіть  добрива збалансовано.
  • Поливайте під корінь водою кімнатної температури. Дощування сприяє перенесенню інфекцій, а холодна вода знижує імунітет.
  • Проводьте профілактичні обприскування.
  • Регулярно боріться із шкідниками. Не допускайте  рознощиків інфекцій на свою ділянку.
  • Сійте сидерати: ріпак, гірчиця, люпин – найкращі лікарі ґрунту.

При роботі з засобами захисту рослин, дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

 

Феоктістова Ірина -головний спеціаліст

відділу захисту рослин та прогнозування

ГУ Держпродспоживслужби

 в Київській області

Фото без опису